Gideonline
Brandveilige parkeergarage De Appelaar

Op verzoek van D66 heeft burgemeester Schneiders onderzoek laten doen naar het verbeteren van de brandveiligheidsvoorzieningen van parkeergarage De Appelaar naar aanleiding van de grote brand van oktober 2010. Het rapport doet een aantal aanbevelingen om te komen tot een brandveilig niveau dat voldoet aan de regelgeving. Wij bespraken dit rapport in de commissie bestuur. Een technisch verhaal, maar wij hebben de uitdaging aangenomen om ook ons aandeel te leveren. Zo herinnerde ik de commissie aan één van de kernconclusies uit het onderzoek, namelijk de beperkingen die het brandmeldpaneelde kende (zie plaatje voor wie geen idee heeft wat dit is).

De brandweer kon bij aankomst niet zien op het brandmeldpaneel waar het vuur was begonnen. Er brandden toen al zoveel lampjes, dat onduidelijk was waar de brand was ontstaan. Daardoor kreeg het vuur de kans zich snel uit te breiden, waardoor de brand pas uren na het ontstaan geblust kon worden. Mijn suggesties was om het brandmeldpaneel te vervangen door een exemplaar waarop te zien is welk lampje als eerste is gaan branden, zodat de brandhaard eenvoudig te achterhalen is. Daarnaast heeft de burgemeester besloten geen brandblussers te plaatsen. Dit is in strijd met de regelgeving, maar hij is bang voor vandalisme. Daarop heb ik aangegeven dat in Amsterdam beveiligde kasten worden gebruikt, die verbonden zijn met het brandmeldpaneel. In geval van brand opent het systeem de beveiligde kasten en kunnen de brandblussers worden uitgenomen. Burgemeester Schneiders was enthousiast over beide suggesties.